skip to Main Content
Watersnijden

Messing en brons watersnijden

Bij zowel messing als brons is koper het hoofdbestanddeel.

Messing en brons watersnijden

Bij zowel messing als brons is koper het hoofdbestanddeel.

Messing wordt ook wel geelkoper genoemd en is daardoor ‘geler’ of gouder van kleur dan brons. Brons is donkerder (rood/roze) van kleur door de toevoeging van tin. Beide materialen zijn zeer goed op maat te maken door middel van watersnijden.

Messing

Messing is een legering van koper met meer dan 15% zink. Het is relatief sterk, heeft een prima corrosiebestendigheid, is optisch fraai en is goed verwerkbaar. Om de verspaanbaarheid van messing te kunnen verbeteren, kunnen extra elementen worden toegevoegd.

Brons

Legeringen van koper met tin en eventuele andere toevoegingen worden brons genoemd. Onder normale omstandigheden is de structuur van een legering van koper met maximaal 8% tin homogeen en bestaat uit mengkristallen. Deze structuur wordt gekenmerkt door een uitstekende koudvervormbaarheid en een grote mate van versteviging. In het algemeen zullen de kneedlegeringen gedesoxideerd worden met fosfor om de vorming van het harde tin te voorkomen. Aan deze desoxidatie-methode ontlenen bronskwaliteiten als CuSn6 en CuSn8 hun naam ‘fosforbrons’.

VOORDELEN MESSING EN BRONS OP MAAT SNIJDEN

Beton op maat snijden biedt veel voordelen ten opzichte van laser- of plasmasnijden:

  • Vrijwel braamloze snede
  • De snede is constant en van hoge kwaliteit
  • Er wordt geen warmte in het materiaal gebracht, waardoor de eigenschappen van het materiaal gelijk blijven
  • Geen vervorming of verkleuring op de snijranden
  • Er ontstaan tijdens het snijproces geen giftige dampen
  • Er kan fijner en nauwkeuriger worden gesneden dan met een laser of plasma
  • Je kunt veel kleinere gaatjes snijden
watersnijden_detail
Watersnijden

Het toevoegen van abrasief bij watersnijden

Door het toevoegen van abrasief aan watersnijden kunnen uiterst precieze vormen uit messing en brons gesneden worden. Door de zeer hoge druk en het scherpe, fijne zand (abrasief) ontstaat een zeer fijne snijrand en tot een dikte van maar liefst 200 mm. Daarnaast is er verder (vrijwel) geen nabehandeling nodig. En omdat er ook door veel dikkere oppervlaktes gesneden kan worden dan met andere manieren van snijden het geval is, kunnen er ook meerdere lagen tegelijk behandeld worden wat zowel in de kosten als voor de levertijd enorme voordelen oplevert.

Legering
Soort
Slijtvast
Zeewaardig
Soldeerbaar
Lasbaar
Verspaanbaar
Vervormbaar
CuSn6
Fosforbrons & Gietbrons
A
A
A
C
A
A
CuSn7
Rg7
A
A
A
C
A
B
CuAl10
Alu brons
A
A
A
C
B
B
CuZn37
Messing
A
A
A
A
A
A
Cu-ETP
Koper
C
C
A
A
A
A

A – Ja
B – Beperkt
C – Nee

Dag en nacht, volledig geautomatiseerd messing en brons watersnijden

Dankzij ons volledig geautomatiseerde systeem kunnen we 7 dagen per week, 24 uur per dag messing en brons watersnijden. Op deze manier verkorten we de levertijden voor onze klanten aanzienlijk en kunnen we de hoge service bieden die verwacht mag worden. Bij MDS Parts zijn we expert op het gebied van watersnijden en door onze uitstekende software zijn we in staat om meerdere producties met een optimaal rendement uit het messing en brons te snijden. Dus duurzaam, en kostenefficiënt. Messing en brons zijn bij MDS parts een standaard artikel en direct uit voorraad leverbaar.

UW WERKTEKENINGEN AANLEVEREN

BINNEN 1 WERKDAG ZULLEN WIJ UW AANLEVERING IN BEHANDELING NEMEN

Via onze aanleverpagina kunt u zelf de tekeningen uploaden en diverse parameters invoeren. Hierna doen we u binnen 24 uur een passende offerte toekomen. Na goedkeuring van de offerte starten we direct de productie. Uw goedgekeurde concept zal worden omgezet in werkelijkheid. Onze watersnijdtafels zullen de productie realiseren en we houden u digitaal op de hoogte middels foto’s. Hierna zullen we uw eindproduct direct afleveren.

Back To Top